Svátek má: Apolena

Regiony

Velikost textu:

Tečka za letošními TECHNOhrátkami proběhla v Žamberku

Tečka za letošními TECHNOhrátkami proběhla v Žamberku

Tečka za letošními TECHNOhrátkami. V Žamberku voněly perníčky, pluly loďky a radila dívka z kulinářské show.

TECHNOhrátky v Žamberku
1. prosince 2022 - 11:30

Tečku za letošním, desátým ročníkem TECHNOhrátek Pardubického kraje udělala ve středu 30. listopadu zastávka na zámku v Žamberku. Do sídla zdejší Střední školy gastronomické a technické zamířilo na poslední, patnáctou akci na podporu technických a odborných oborů 109 žáků z osmi základních škol z Orlickoústecka. I bez dvou nedokončených covidových let tak dosáhl počet zapojených školáků do TECHNOhrátek 15 610.

V Žamberku se účastníci rozhodně nenudili. Zdobením perníčků už „přivoněli“ k pravé vánoční atmosféře, výrobou dřevěné lodičky nahlédli do zákulisí truhlářské práce a zhotovení hrací kostky je uvedlo do profese nazvané operátor plechové výroby (dříve klempíř).

„Tato střední škola je jednou z nejlepších v celém Pardubickém kraji především z hlediska spolupráce s městem a firmami v okolí. To má pozitivní dopad na skutečnost, jací absolventi ze školy odcházejí a co všechno umí. Dosažené vzdělání jim poskytuje velice dobré uplatnění v životě,“ zdůraznil Josef Kozel, radní Pardubického kraje pro školství.

Kromě něj se zúčastnili slavnostního zahájení v Divišově divadle také starosta Žamberka Jiří Mencák, vedoucí odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje Martin Kiss, regionální manažer Svazu průmyslu a dopravy Richard Koubek, generální ředitel společnosti Bühler CZ Žamberk Jiří Appeltauer, ředitel obchodního družstva Konzum Ústí nad Orlicí Miloslav Hlavsa a ředitel hotelu Wellness Vista Dolní Morava Vlastimil Tkadlec.

Ruce, hlavy i chuťové buňky
Po přesunu na zámek se pustili aktéři TECHNOhrátek do připravených činností na šesti speciálních pracovištích. A měli se co ohánět, protože v akci byly nejen jejich ruce, ale také nohy, hlavy i chuťové buňky. Postupně navštívili stanoviště oborů cukrář, kuchař–číšník, instalatér, asistent prodeje, obráběč kovů, operátor plechové výroby a truhlář.

„Na každém z nich strávili zhruba pětadvacet minut a program tam byl naplněný pestrými činnostmi. U cukrářů se zdobily vánoční perníčky, piškotové zákusky a čokoládová lízátka. U číšníků se míchaly nápoje a u prodavačů proběhl rychlokurz balení dárků. Zručnost zase bylo třeba uplatnit u operátorů plechové výroby, kde s pomocí kombinaček ohýbali plech a vyráběli hrací kostku, stejně jako u obráběčů kovů, kde je čekalo šroubování,“ popsal část aktivit Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Jednohubky a palačinky podle chuti
Zajímavá byla také dvě zbývající stanoviště. U kuchařů si žáci mohli připravit podle své chuti jednohubku nebo palačinku a samozřejmě ji také sníst. Jednou z demonstrátorek byla rovněž žákyně třetího ročníku oboru kuchař Eliška Kuttichová, která má za sebou dokonce natáčení zábavné kulinářské televizní show Prostřeno! a čeká na odvysílání pořadu v únoru příštího roku. Část svého kuchařského tajemství předala nyní svým budoucím nástupcům. Truhlářská dílna pro změnu nabídla výrobu malé dřevěné lodičky s plachtou s logem TECHNOhrátek připevněnou k palubě párátkem.

„Všechny připravené aktivity účastníky hodně bavily. Možnost vyzkoušet si vlastnoručně konkrétní náplň některých profesí se navíc ukázala jako výborná motivace pro další volbu studijního zaměření,“ doplnila Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.



V soutěžích o ovocné dorty zvládla manuální činnosti nejlépe výprava ZŠ Sopotnice, ve vědomostním kvízu Hej Ty, víš to?! zvítězili žáci ZŠ Jindřicha Pravečka Výprachtice.

Pardubickenovinky.cz informoval Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.
 
(jv, pardubickenovinky.cz foto:TECHNOhrátky)



Nejčtenější

Myslíte si, že u nás dochází k omezování svobody projevu a k zavádění cenzury?

Ano
transparent.gif transparent.gif
74%
Ne
transparent.gif transparent.gif
26%