Svátek má: Zina

Regiony

Velikost textu:

I s jídly ze školní jídelny se dá vyhrát gastronomická soutěž

I s jídly ze školní jídelny se dá vyhrát gastronomická soutěž

Školní jídelny ušly za posledních několik let dlouhý kus gastronomické cesty. Mnohé z nich se mohou pyšnit nejrůznějšími oceněními a hlavně prázdnými talíři spokojených strávníků.

Ocenění - Střední škola automobilní
20. října 2020 - 11:30

Pardubický kraj ocenil ty, které úspěšně reprezentovaly na soutěži „Nejlepší kuchař roku 2020 ve společném stravování“ nebo se účastnily projektu „Moderní pojetí tradičních receptur ve školních jídelnách Pardubického kraje – Kuchyně našich babiček“. Celkem šest škol získalo Cenu radního Pardubického kraje zodpovědného za školství „Gastrohvězda školních jídelen 2020“ a čtyři školy získaly ocenění za uvedený projekt radního. Cenu tvoří plakety, diplomy a samolepky.

„Mám velkou radost, že se pracovníci školních jídelen, kromě své každodenní náročné činnosti, účastní gastronomických soutěží a projektů. Je vidět, že jim není lhostejné, jaké jídlo žákům připraví.  Dodržet školské normy a zároveň připravit chutný a dobře vypadající pokrm je obdivuhodné,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.

Mezi oceněnými školami byly ty, které se účastnily 3. ročníku soutěže „Nejlepší kuchař roku 2020 ve společném stravování“. Pro zařízení školního stravování byly určeny čtyři kategorie: nejchutnější svačinky v mateřských školách, nejchutnější pokrm v základních školách, nejatraktivnější pokrm ve středních školách a nejlepší moderní bezmasý pokrm.

V poslední jmenované kategorii se mezi čtyřmi nejlepšími prosadil Pavel Juliš ze Střední školy automobilní Ústí nad Orlicí s čočkovým salátem se zeleninou a kuličkami z ovesných vloček s olomouckými tvarůžky.

„V naší školní jídelně pracuje tým pěti lidí, denně uvaříme více než 400 obědů a k tomu ještě děláme snídaně a večeře. Snažíme se kromě tradičních jídel, která jsou velmi oblíbená, zařadit do jídelníčku i méně obvyklé recepty. Vítězný pokrm ale není nijak exotický, neboť jsme použili typickou českou surovinu,“ řekl oceněný kuchař.

Žáci potravinářské školy hodnotili chléb

„Chtěl bych zároveň poděkovat za velmi dobou práci a chutná jídla pracovníkům všech pětiset dvaceti školních jídelen“ dodal Bohumil Bernášek.

Ocenění „Gastrohvězda školních jídelen 2020“ získaly:
  • Mateřská škola, Chrudim, Svatopluka Čecha
  • Základní škole Svitavy, Felberova
  • Dětský domov se školou, SVP a ZŠ Chrudim
  • Střední odborné škole a Střednímu odbornému učilišti Polička
  • Dětský domov se školou, SVP a ZŠ Chrudim
  • Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí
  • Integrovaná střední škola Moravská Třebová
  • Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk
  • Střední zdravotnická škola Svitavy
  • Střední průmyslová škola stavební Pardubice

Pardubickénovinky.cz informoval Bc. Petr Šilar, tiskový mluvčí Pardubického kraje.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:pk)